Κηφισιά: Η περιοχή των βασιλέων
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η Κηφισιά ανέκαθεν ήταν και είναι ένα από τα πλουσιότερα προάστια των Αθηνών. Δεν επιλέχθηκε λοιπόν τυχαία ώστε να στεγάσει την οικία των βασιλέων της Ελλάδας. Όπως πολύ σωστά καταλάβατε, σήμερα θα αναφερθούμε στα Βασιλικά Ανάκτορα του Τατοΐου Κηφισιάς. Το πρώτο Ανάκτορο ήταν το «Ανάκτορο του Κωνσταντίνου». Κατασκευάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν από την άνοιξη του 1884 έως τα τέλη του 1886. Ωστόσο, οι σημαντικές χωματουργικές εργασίες προς την πλευρά του κήπου, καθώς και η ολοκλήρωση της εσωτερικής διακόσμησης, καθυστέρησαν την εγκατάσταση της βασιλικής οικογενείας στην νέα έπαυλη… Το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου Κηφισιάς, διαιρείται σε τρείς αυτόνομες και αυτοτελείς ενότητες: Την Ανακτορική, την Διοικητική και το “Χωριό” ή αλλιώς την Γεωκτηνοτροφική/Οικιστική ενότητα. Ξεχωριστή ενότητα του Κτήματος αποτελεί το Βασιλικό Κοιμητήρι. Τα πρώτα εγκαίνια της επαύλεως πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Απριλίου 1874.
Tο «Ανάκτορο του Κωνσταντίνου»
Η έπαυλη χρησίμευε ως κύρια θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Αυτή κατοικούσε εκεί από τον Μάιο έως το προχωρημένο φθινόπωρο. Το 1909-10, η βασιλική οικογένεια εγκαθίσταται στο Τατόι, λόγω των πολιτικών γεγονότων της εποχής. Κυρίως όμως λόγω της πυρκαγιάς, που είχε καταστήσει τα Ανάκτορα Αθηνών-σημερινή Βουλή-ακατοίκητα.
Στη παλιά έπαυλη εγκαταστάθηκε τότε ο διάδοχος Κωνσταντίνος, ο οποίος την ίδια χρονιά παντρεύτηκε. Στο διάστημα αυτό, το κτήριο αναμορφώθηκε με την προσθήκη ενός χαμηλού τρίτου ορόφου, χάνοντας μέρος του νεοκλασικού εξωτερικού του διακόσμου, καθώς και τις αρμονικές αρχικές αναλογίες του. Λόγω του μικρού του μεγέθους, οι τελετές και τα επίσημα γεύματα εκτυλίσσονταν στην ευρύχωρη αυλή μπροστά του. Πλείστα σημαντικά πολιτικά γεγονότα έλαβαν χώρα σ’ αυτό. Εκεί επίσης γεννήθηκε ο Γεώργιος Β’ (1890). Ο Κωνσταντίνος εξακολούθησε να το κατοικεί έως την μεγάλη πυρκαγιά της 30ης Ιουνίου 1916, που το κατέστρεψε.
Έκτοτε το «ανάκτορο του Κωνσταντίνου» γίνεται το «καμένο σπίτι», τα ερείπια του οποίου κατεδαφίζονται το 1937. Ίχνη τους σώζονται ακόμη και σήμερα, μέσα στην πυκνή βλάστηση.
Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη το 1913, η βασίλισσα Όλγα διέμεινε για ένα διάστημα στην έπαυλη, η οποία σύμφωνα με τη διαθήκη του συζύγου της, της ανήκε. Λόγω της καταστροφής της δικής του έπαυλης στη μεγάλη πυρκαγιά της 30ης Ιουνίου 1916, μεταφέρθηκε σε αυτήν και ο βασιλεύς Κωνσταντίνος. Στις 12 Οκτωβρίου 1920 πέθανε εκεί από δάγκωμα πιθήκου, μετά από εβδομάδες φρικτής αγωνίας, ο βασιλεύς Αλέξανδρος.
Η καταστροφή του ανακτόρου στην Κηφισιά
Κατά την περίοδο της Α’ Αβασίλευτης Δημοκρατίας (1924-1935), το ανάκτορο χρησίμευε ως θερινή κατοικία του αρχηγού του Κράτους. Διέμεινε σε αυτήν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης. Τμήμα του Ανακτόρου, επισκέψιμο στο κοινό, λειτούργησε ως μικρό μουσείο της Δυναστείας. Μετά την παλινόρθωση, τη διετία 1937-39, κατ’ επιθυμία του Γεωργίου Β’-που επιδίωκε να διαμένει στο Τατόι και το χειμώνα-η έπαυλη εκσυγχρονίστηκε εσωτερικά. Απέκτησε λουτρά και κεντρική θέρμανση και υπέστη σοβαρές μετατροπές κυρίως εξωτερικά. Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, το Ανάκτορο σφραγίστηκε από τον γερμανό κατακτητή. Υπάρχουν δε μαρτυρίες ότι όποιοι από τους Γερμανούς μπήκαν στον πειρασμό να προσπαθήσουν να μπουν στο εσωτερικό του Ανακτόρου, τιμωρήθηκαν σκληρά από τον διοικητή τους. Το Ανάκτορο λεηλατήθηκε, μαζί με το υπόλοιπο κτήμα, την περίοδο των Δεκεμβριανών.
Μετά τον πόλεμο επισκευάστηκε πρόχειρα, λόγω των πενιχρών οικονομικών της χώρας. Από τα τέλη του 1948 και μετά χρησιμοποιήθηκε πλέον ως μόνιμη κατοικία από την τότε βασιλική οικογένεια. Λόγω αυτού, διαδραματίστηκαν σε αυτή σημαντικά γεγονότα της εθνικής και πολιτικής ιστορίας μας. Την επισκέφθηκαν ή φιλοξενήθηκαν εκεί αρχηγοί κρατών και διεθνούς φήμης προσωπικότητες. Ο βασιλεύς Παύλος πέθανε στο Τατόι στις 6 Μαρτίου 1964.
Το ανάκτορο σήμερα
Σήμερα η κεντρική είσοδος είναι σφραγισμένη, παρόλο που το κτήμα υποδέχεται 2.500 με 3.000 επισκέπτες στα περίπου 42.000 στρέμματά του, τόσο τα Σαββατοκύριακα όσο και τις υπόλοιπες αργίες . Βέβαια η σφραγισμένη είσοδος, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που συναντά κανείς όταν επισκέπτεται το κτήμα Τατοΐου, που από τα βασιλικά μεγαλεία του χθες γνωρίζει σήμερα την εγκατάλειψη ως αποτέλεσμα μιας χρόνιας προκατάληψης…
Ανάμεσα στο κατάφυτο δάσος διακρίνει κανείς ερειπωμένα κτίρια. Καθώς προχωρά στο μεγάλο λιβάδι, κάτω από τον λόφο Παλαιόκαστρου που φιλοξενεί τους βασιλικούς τάφους, συναντά οικογένειες και μεγάλες παρέες που επιδίδονται σε αθλοπαιδιές στα πλαίσια της απόδρασης του Σαββατοκύριακου. Ποδηλάτες περιηγούνται ανάμεσα στα δρομάκια που οδηγούν στα σπίτια που άλλοτε φιλοξένησαν το προσωπικό του κτήματος και σήμερα ερημώνουν και φθείρονται.
Η κοσμοσυρροή βέβαια σε αυτό το ιστορικό και πολιτιστικό στοιχείο της σύγχρονης Ελλάδος, χωρίς επαρκή φύλαξη, και χωρίς υποδομές, ίσως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τα ήδη υπάρχοντα.
Κατά την ξενάγηση ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος του συλλόγου Φίλων κτήματος Τατοϊου, με γλαφυρές περιγραφές για την ιστορία του τόπου και με λεπτομέρειες για την τύχη του μέσα στα χρόνια προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους περιηγητές να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου ίσως και να κατανοήσουν πλήρως τις αιτίες που το μέρος ερημώνει.
Δεν είναι λοιπόν κρίμα περιοχές που θεωρούνται πλέον ιστορικές να πνίγονται από πλημμύρες μετά από μια έντονη βροχόπτωση; Η Κηφισιά είναι για πολλούς λόγους μια περιοχή που θα πρέπει όλα να λειτουργούν στην εντέλεια. Εκτός από τα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα, φιλοξενεί το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια νοσοκομείο ατυχημάτων « ΚΑΤ» και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι». Πρέπει λοιπόν να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο αποχετευτικό της δίκτυο.
Αποφράξεις Κηφισιά
Η Νο 1 εταιρεία Αποφράξεων Κηφισιάς αναλαμβάνει αυτό το δύσκολο για εμάς έργο. Και λέμε για εμάς, διότι για την Αποφρακτική Εταιρεία Κηφισιάς όλα είναι πιο εύκολα. Δραστηριοποιείται στην Κηφισιά σχεδόν μισό αιώνα, γνωρίζοντάς την καλύτερα από τον καθένα!
Η Αποφράξεις Κηφισιά, χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα ηλεκτροκίνητα, πιεστικά και ριζοκοπτικά μηχανήματα. Το προσωπικό της είναι έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο σε οτιδήποτε βλάβη παρουσιάσει το αποχετευτικό δίκτυο. Λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις Κυριακές και αργίες. Εξυπηρετεί νοσοκομεία, ξενοδοχεία, επαγγελματικούς, οικιακούς και δημόσιους χώρους. Δρα με απόλυτη αξιοπιστία, συνέπεια και άμεση ανταπόκριση καθώς βρίσκεται κοντά σας 15 μόλις λεπτά αφού την καλέσετε.
Πηγή: newsbeast.gr